tiistai 16. marraskuuta 2010

Heipä hei!

Olen liittynyt monien ihmisten joukkoon Suomessa, jotka ovat lukeneet Seitsemän veljestä kannesta kanteen. Tämän suomalaisen merkkiteoksen varmasti kaikki tietävät myös animaatioidun Seitsemän koiraveljestä-kirjan kautta.

Sitten kuitenkin asiaan. Mielestäni kirja oli hyvä luettava noin yleisesti. Ei parhaita lukemiani kirjoja, mutta ei huonoinkaan. Kirja oli erilainen siinä mielessä,että siinä kerrottiin tapahtumia vanhoilla suomen kielen sanoilla ja kuvailtiin myös paljon. Kirjailijana Aleksis Kivi osaa käyttää hyviä vertauksia ja monimuotoista kieltä.

Kirja oli tyyliltään sekä proosaa (kerrontaa), että näytelmätekstiä. Se sopi kirjan tunnelmaan hyvin.Osaa tapahtumista kuvattiin synkällä kerronnalla, tai siitä tuli sellainen mielikuva.

Kirjassa oli sopiva juoni, jos siinä sellasen näki, mutta lukiessa tuntui, että samoja asioita jaariteltiin liikaa. Veljesten liikkumista kuvattiin samalla tavalla useissa kohdissa. Kirjan tapahtumat olivat pääosin kuvailua veljesten elämästä ajan karussa hengessä. Varsinaista perinteistä juonikaavaa kirjassa ei siis ollut.

Kirja sai julkaisuaikanaan (1870-luku) murska-arvostelun, koska se kuvasi liian karulla tavalla suomalaisuutta ja ihmisihanteita. Kirjaa pidettiin kiellettyjen kirjojen listalla moraalittomuuden vuoksi.Nykyään kirja on suomalaisen kirjallisuuden yksi tunnusteoksista ja yleisesti tunnettu.

Seitsemää veljestä voi suositella kaikille kertomakirjallisuudesta pitäville.
Tämä kirja on hyvä valinta, jos haluaa lukea vanhaa kieltä ja oppia suomalaista elämän kulkua tuona aikana.